
Και σήμερα... τι τρώνε;
Berliner (Γερμανικά γεμιστά donuts)
2014-10-18 23:51Υλικά:
21γρ. νωπή μαγιά
100 ml γάλα χλιαρό
300γρ.αλεύρι
40γρ.ζάχαρη
3 κρόκοι και 1 αυγό
1 πρέζα αλάτι
40γρ.βούτυρο λιωμένο
1 κουταλιά της σούπας ουίσκι ή ρούμι
10 γρ. βανίλια
ξύσμα απο ένα λεμόνι.
Για το τηγάνισμα:
1 μπουκάλι ηλιέλαιο
Για το τελείωμα:
1 βάζο μαρμελάδα
άχνη ζάχαρη
Ζεσταίνουμε το γάλα και το βούτυρο ξεχωριστά,βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπώλ και κάνουμε ενα λακάκι στην μέση. Μέσα στο λακάκι βάζουμε την μαγιά, λίγο απ'το γάλα, λίγο απο την ζάχαρη και ανακατεύουμε μόνο αυτό το σημείο. όταν το ανακατέψουμε και λιώσει η μαγια, το σκεπάζουμε για να διογκωθεί. Σε ένα αλλο μπώλ χτυπάμε την ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν και στην συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός απο το βούτυρο. Έπειτα ρίχνουμε το μίγμα με τα αυγά στο αλεύρι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με τον γάτζο, σε αυτό το σημείο προσθέτουμε και το βούτυρο. Όταν το ζυμάρι ξεκολλάει απο τα τοιχώματα ειναι έτοιμο,το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Έπειτα το αφαιρούμε απο το μπώλ το ζυμώνουμε με το χέρι και το αφήνουμε πάλι να φουσκώσει, όταν φουσκώσει το βγάζουμε και ανοίγουμε το ζυμάρι με τον πλάστη, κόβουμε με μία στρογγυλή φόρμα και αφήνουμε τα ζυμαράκια σε ενα καλά αλευρωμένο ταψί. Αφού τα κόψουμε όλα,τα καλύπτουμε με μια πετσέτα και τα βάζουμε στον φούρνο στους 30 βαθμούς για μισή ωρα μέχρι να φουσκώσουν. Τέλος βάζουμε σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους όλο το λάδι και προσθέτουμε τα φουσκωμένα ζυμαράκια , βάζουμε για λίγο το καπάκι και μέτα τα γυρνάμε απ την αλλη χωρίς καπάκι.
Γιά το γέμισμα:
Με την βοήθεια ενός μυτερού κορνέ ,γεμίζουμε τα berliner με μαρμελάδα η μερέντα και πασπαλίζουμε με την άχνη .
—————