
Και σήμερα... τι τρώνε;
Γεμιστη γαλοπούλα η κοτόπουλο.
2014-12-07 14:34Υλικά:
1 γαλοπούλα μεσαίου μεγέθους η ένα μεγάλο κοτόπουλο
ένα τέταρτο κιμάς χοιρινός
μισό πράσο
ένα μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
ξύσμα απο μισό πορτοκάλι
μισό ποτήρι κρασί
2 μανιτάρια portobello κομμένα σε χοντρά κομμάτια
1 ποτήρι του κρασιού ρύζι basmati
μισή χούφτα ξηροί καρποί (κάσιους,φουντούκια,peanuts)
1 κουταλιά μουστάρδα
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι-ρίγανη
1 κουταλιά μέλι
λίγες σταφίδες και αποξηραμένα cranberries. (Τα υλικά είναι για γεμιστό κοτόπουλο ,για γαλοπούλα διαπλασιάζουμε τις ποσότητες)
Τρόπος παρασκευής:
Σε ένα μεγάλο μπρίκι ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.Σε σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμυδι , το πράσο , το σκόρδο και όταν μαραθούν και καραμελώσουν προσθέτουμε και τον κιμά. Αφού ροδίσει ο κιμάς ρίχνουμε το ρύζι και αμέσως σβήνουμε με το κρασί, στην συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό νερό από τους βρασμένους ξηρούς καρπούς και λίγο ζωμό κότας (προαιρετικά), μέχρι το ρύζι να έχει την υφή μισοβρασμένου ριζότο. Τέλος αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, μερικούς απ' τους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες με τα αποξηραμένα cranberries.
Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε λίγο λάδι με την μουστάρδα και το μέλι και αφού γεμίσουμε την γαλοπούλα/κοτόπουλο, αλείφουμε με ένα πινέλο την ράβουμε και ψήνουμε στους 180 βαθμούς . Αν ψήνουμε γαλοπούλα καλό θα ήταν να εχουμε ενα θερμόμετρο.
—————